Nikah İçin Gerekli Evraklar

Nikah İçin Gerekli Evraklar

Nikah İçin Gerekli Evraklar

Nikah için gerekli evraklar fotoğraflı nüfus cüzdanlarının aslı ve fotokopileri, vesikalık fotoğraf, sağlık raporu ve evlenme beyannamesi şeklindedir.

Nikah için gerekli evraklar evlenmeden önce yapılması gereken resmî belgelerdir. Evlilik teklifi, söz ve nişan aşamalarından sonra birlikteliklerini devlet ve insanlar nezdinde duyurmak bazı prosedürlere bağlıdır.

Nikah İçin Gerekli Evraklar Hangileri?Nikah İçin Gerekli Evraklar Hangileri?

Nikah, evlenmek amacıyla bir araya gelen iki kişinin evliliklerinin devlet tarafından onaylanması işlemidir. Devlet dairelerindeki tüm işlemler gibi nikah için de kişilerin bazı yükümlülükleri yerine getirmeleri ve bazı belgeleri ibraz etmeleri gerekir. Nikah işlemleri kişilerin bağlı bulunduğu belediyeler tarafından gerçekleştirilir. Bu yüzden nikah evrakları da belediyeden belediyeye küçük değişiklikler gösterebilir. Fakat genel olarak istenen belgeler aynıdır. Bunlar;

  • Evlenme beyannamesi
  • Fotoğraflı nüfus cüzdanı aslı ve fotokopileri
  • Vesikalık fotoğraf
  • Sağlık raporu
  • Nüfus kayıt örneği
  • Evlenme ehliyet belgesi

Aşağıda daha detaylı olarak anlatacağımız bu evraklar nikah başvurusu yapılırken bulunması gereken belgelerdir.

  • Evlenme Beyannamesi

Evlenme izin belgesi olarak da geçen evlenme beyannamesi, nikah için başvuruda bulunan adayların ikamet ettiği yerin haricinde bir belediyeye başvurmaları halinde istenilen bir belgedir. Eğer çiftten herhangi birinin ikamet ettiği belediyelerden birine nikah için başvuru yapılmışsa evlilik beyannamesine gerek duyulmaz. Fakat çiftten her ikisinin de ikamet etmediği farklı bir belediyeye nikah başvurusu yapılırsa evlenme beyannamesi istenmektedir.

  • Nikah Sağlık Raporu

Nikah başvurusu yapılırken istenen belgelerden bir tanesi de çiftin sağlık raporudur. Evlenecek çiftlerden sağlık raporu istenmesinin sebebi, kişilerde bulunabilen bazı hastalıkların tespit edilmesidir. Cinsel yolla bulaşabilen hastalıkların için ve Akdeniz Anemisi gibi başka hastalıkların tespiti amacıyla yapılır. Peki, nikah sağlık raporu için gerekli evraklar nelerdir? Evlenme sağlık raporu için çiftten kan testi sonucu istenir. Böylece çiftin kan grubu öğrenilir, taşıdığı herhangi bir cinsel hastalık olup olmadığına bakılır ve gerekli görülürse çiftten akciğer filmi istenebilir.

Bazı belediyeler Akdeniz Anemisi için ayrıca test isteyebilmektedir. Nikah sağlık raporu nereden alınır? Sorusunun cevabı ise; aile hekimidir. Çift aile hekiminden herhangi bir ücret ödemeden sağlık raporu alabilir.

  • Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı

Nikah için gerekli evraklardan biri de çiftin nüfus cüzdanlarının fotokopisidir. Yeni kimlik kartı ile başvuru yapılması gerekiyor. Ayrıca kimlik belgesinin mutlaka son on yılda değiştirilmiş ve fotoğraflı olması gerekiyor. Belediyeye nüfus cüzdanının fotokopisi verilir. Ancak kimliğin aslının da çittin yanında olması gerekmektedir.

Nikah Başvurusu Nasıl Yapılır?Vesikalık Fotoğraf

Nikah başvurusu için lazım olan belgelerden sonuncusu da çifte ait vesikalık fotoğraftır. Kaç adet fotoğrafın gerekli olduğu ise belediyeden belediyeye değişebiliyor. Nikah için vesikalık fotoğraf nasıl olmalı?

  • Son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalı
  • Renkli ve kişilerin yüzünü ön cepheden gören fotoğraflar olmalı
  • Fotoğraflar türbanlı olabilir fakat kadının yüz bölgesi, alnı ve çenesi açık olmalıdır
  • Nüfus Kayıt Örneği

Nikah başvurusu için istenen belgelerden biri olan nüfus kayıt örneği, kişilerin kimlik bilgilerinin ve aile bireylerinin bulunduğu bir belgedir. Eskiden sadece kişinin bağlı bulunduğu nüfus müdürlüğünden alınabilen nüfus kayıt örneğini artık e-devlet üzerinden de kolayca alabilirsiniz.

  • Evlenme Ehliyet Belgesi

Evlenme ehliyet belgesi, kişilerin evlenmek için gerekli yükümlülükleri taşıyıp taşımadığı kanıtlayan bir belge niteliğindedir. Evlenmelerini engelleyecek herhangi bir durumun olup olmadığını belgeler. Evlenme ehliyet belgesinde çiftin kimlik bilgileri bulunmaktadır. Nüfus dairesinden bu belgeyi alabilirsiniz. Fakat her belediye bu belgeyi istememektedir. Nikah için başvuru yaparken belediyeden konu hakkında bilgi alınabilir.

  • Özel Durumlar İçin Gerekli Evraklar

Nikah başvurusu için gerekli standart evrakları yukarıda listeledik. Fakat bazı özel durumlarda başka belgelere de ihtiyaç duyulabilir. Evlenecek kişinin yabancı uyruklu olması veya henüz 18 yaşını doldurmaması halinde bazı özel izin ve belgelerin alınması gerekmektedir.

Nikah Başvurusu Nasıl Yapılır?

Nikah işlemleri bir dizi resmi evrakın toplanıp gerekli yerlere iletilmesiyle yapılır. Yukarıda saydığımız belgeleri düzenledikten sonra eğer şehirde yaşıyorsanız nikahınızı kıymak istediğiniz bir belediyeye veya çiftlerden birinin ikamet ettiği belediyeye başvurabilirsiniz. Belediyede bulunan evlendirme dairesine evraklarınızla birlikte başvuru yapıp nikah tarihi alıyorsunuz. Eğer köyde yaşıyorsanız da nikah başvurunuzu köy muhtarlığına yapabilirisiniz.

Ankara Evlilik Teklifi

Menü